#4 HOVEDPROJEKT
Hovedprojektet er en viderebearbejdning og detaljering af projektet i en sådan grad at det kan danne grundlag for indhentning af konkrete tilbud fra entreprenører. Hovedprojektet består af detailtegninger, byggesagsbeskrivelse, arbejds-og materialebeskrivelser samt tilbudslister. Tegningerne og beskrivelserne viser hvordan projektet skal bygges så det overholder lovgivningen, og dette bruges også som dokumentation overfor myndighederne når byggeriet senere skal færdigmeldes.
Juridisk grundlag for kontrakten med entreprenøren
Hovedprojektet indeholder alle de juridiske forhold for byggesagen og er grundlaget for aftalen mellem dig og hovedentreprenøren. Her er hver post i byggeprojektet delt op i fagentrepriser og beskrevet så hovedentreprenøren kan prissætte det i tilbudslisten. Dette sikrer at alle parter er enige om præcis hvad der skal leveres og til hvilken pris. Arbejdsbeskrivelsen og tilbudslisten bruges også i løbet af byggeriet som et styringsredskab til at sikre at der er overenstemmelse mellem det der er udført og de regninger entreprenøren fremsender til dig.
Det kan være dyrt at vælge den billige løsning
Vi ser desværre jævnligt byggerier der kører skævt i relationen mellem bygherren og entreprenøren. Og det kan blive en bekostelig affære. Dette skyldes i mange af tilfældene at kontrakten er lavet på et for sparsomt grundlag. Det kan være en tilbygning til 2 mio. kr. hvor kontraktgrundlaget består af et par skitser og ét A4 ark med enkelte materialebeskrivelser. Det er vigtigt at projektet er godt beskrevet og i hvilken kvalitet og til hvilken pris. Hovedprojektet kan ses som en dyr post, men oftest er den godt givet ud i det, at det sikrer klarhed og reducerer risikoen for tvister senere i processen. Med et hovedprojekt kan der også søges flere sammenlignelige tilbud, så man er sikker på at finde den bedste pris. Der kan være stor forskel på tilbuddene og derfor kan arkitekthonoraret hurtigt være tjent hjem igen her.
Statisk beregninger fra ingeniør
Inden byggeriet kan gå i gang skal der udarbejdes et ingeniørprojekt der sikrer at husets statik er i orden. Ingeniøren laver sit projekt ud fra arkitektprojektet og derfor skal ingeniøren inddrages i denne fase. Ingeniørens projekt er din dokumentation for at huset kan holde til de lodrette og vandrette kræfter og at det statisk udføres iht. lovgivningen. Vi samarbejder med flere ingeniører vi kan anbefale, og vi kan derfor stå for koordineringen og filudvekslingen. Ingeniørprojektet og udgifter hertil er ikke en del af arkitektprojektet.
Geotekniske undersøgelser
Før der kan bygges skal der udføres geotekniske undersøgelser af jordbundsforholdene på din grund. Dette udføres af et geoteknikerfirma, der udfører boreprøver for at finde ud af hvor dybt nede bæredygtigt jordlag findes. Den geotekniske rapport og udgifter hertil er ikke en del af arkitektprojektet.
afsætning af hus
Ofte er det et krav fra kommunen at din nye bygning afsættes korrekt på din grund. Dette udføres af en landinspektør. Landinspektøren afsætter husets hjørner så entreprenøren ved præcist hvor han skal bygge. Landinspektøren leverer en tegning af de faktiske forhold med huset placeret og den tegning skal indsendes til kommunen, hvorefter man kan påbegynde byggeriet. I nogle tilfælde stiller kommunen et krav til en IBS-Attest, hvor landinspektøren senere skal opmåle og godkende den opførte bygning. Hvis der ikke er krav om at bygningen afsættes af en landinspektør skal man være sikker på at entreprenøren afsætter bygningen rigtigt, da det ellers kan give nogle udfordringer senere. Landinspektør og udgifter hertil er ikke en del af arkitektprojektet.
Energiberegning, varmetabsberegning og energimærkning
Alt afhængig af om du skal bygge et nyt hus, bygge om eller bygge til kan der være flere krav til energiberegninger, energirammer og energimærkning. Opfører du et nyt hus skal der udarbejdes en energiberegning der dokumenterer at huset lever op til energirammen. Og når huset er færdigt skal det energimærkes. Bygger du til din bolig med en tilbygning er der ofte krav om at der skal udarbejdes en varmetabsramme. Denne indsendes til myndighederne ved færdigmelding. Vi udfører ikke energiberegninger, men kan sagtens hjælpe med koordinering af eksterne energikonsulenter. Udgifter til energiberegning, varmetabsberegning og energimærkning er ikke en del af arkitektprojektet.
Rumtegninger, el-plan og vinduestegninger
Hvis der er behov for det kan vi også udføre rumtegninger af særlige rum, eksempelvis køkken, bad og bryggers. Rumtegningerne illustrerer installationer, fast inventar osv. Tegningerne udføres typisk i 1:20 så det er tydeligt for håndværkerne at se hvordan rummene skal udføres. Ligeledes kan vi udarbejde el-planer og vinduestegninger, hvis der er behov for det. Rumtegninger, el-planer og vinduestegninger er ikke en del af hovedprojeket og udføres i timebetaling med mindre andet er aftalt.
Det videre forløb
Når du har modtaget hovedprojektet kan du selv indhente konkrete tilbud fra entreprenørene eller vi kan gå videre til næste fase, udbuddet, hvor vi sender projektet i udbud hos 3-4 entreprenørfirmaer.
Hvad indeholder Hovedprojektet?
- Tegninger:
- Konstruktionsplaner af relevante etager, 1:50
- Fundamentsplan med placering af afløb, 1:50
- Konstruktionssnit med konstruktionsbeskrivelser, 1:50
- Facader, 1:50
- Relevante detaljer (3-4 stk.), 1:5
- Beskrivelser
- Byggesagsbeskrivelse, der beskriver sagen og dets parter
- Arbejdsbeskrivelse med entrepriser og tilbudslister.

Konstruktionssnit 1:50 til ny tilbygning til 1940ér villa

Detaljetegninger 1:5 til tilbygning i 2 etager til 1970ér parcelhus

Konstruktionssplan 1:50 af ny et-plans villa

Arbejdsbeskrivelse og tilbudsliste
Vejledende pris for hovedprojekt
- Hovedprojekt, tilbygning: 65.000 kr. inkl. moms
- Hovedprojekt, ombygning: 65.000 kr. inkl. moms
- Hovedprojekt, nyt hus: 90.000 kr. inkl. moms
- Rumtegninger: Timebetaling, 1.150 kr./t inkl. moms
- Vinduestegninger: Timebetaling, 1.150 kr./t inkl. moms
- El-Plan: Timebetaling, 1.150 kr./t inkl. moms
- Koordinering med eksterne rådgivere: Timebetaling, 1.150 kr./t inkl. moms
Klik herunder for at læse om næste fase, udbud:
KONTAKT
Skal vi også hjælpe dig med at realisere dine boligdrømme? 
Fortæl os om dit projekt, så kontakter vi dig snarest muligt! Det er helt uforpligtende.
ARKITEKTFÆLLESSKABET
Carit Etlars vej 3
1814 Frederiksberg C
29 27 06 50 / 22 84 59 16